EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die gebruikt wordt voor mensen die blijvend last houden van het meemaken van een schokkende, pijnlijke en/of beangstigende ervaring. EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Heeft jouw kind last van nare herinneringen, is jouw kind angstig, laat hij/zij gedragsproblemen zien die je niet kunt verklaren, is er sprake van een plotselinge gedragsverandering bij je kind en/of sprake van nachtmerries? Dan kan het zijn dat er bij jouw kind sprake is van een onverwerkte schokkende gebeurtenis, die door middel van EMDR behandeld kan worden.

Werkwijze

Om te beginnen hebben we een uitgebreid intakegesprek waarin ik graag hoor wie jullie zijn en welke moeilijkheden jullie ervaren. Samen zullen we dan kijken wat wenselijk is en hoe we het traject vorm zullen geven. Dit zal ik vervolgens in een behandelplan vastleggen.

Voor wie is opvoedondersteuning geschikt?

EMDR is geschikt voor kinderen (en volwassenen) die een negatieve ervaring hebben opgedaan en moeite hebben met de verwerking hiervan. Dit kan een duidelijke negatieve ervaring zijn zoals getuige van huiselijk geweld, slachtoffer van seksueel misbruik of het meemaken van een ongeluk. Of bij baby’s een heftige bevalling en couveuse-tijd. Het kan ook een minder duidelijke ervaring zijn, zoals het zien van een enge film of het overlijden van een huisdier. Soms weten ouders niet wat er is met hun kind, maar zien zij wel andere/zorgelijke gedragingen.

Gedrag wat kan duiden op een traumatische ervaring bij kinderen is o.a.: agressief gedrag, extreme verlatingsangst van de ouder, angst bij het slapen, veel schuld ervaren, lichamelijke klachten zonder medische oorzaak, veel piekeren, depressief gedrag. Bij baby’s zie je vaak veel huilen, moeilijk slapen, moeilijk weg te leggen, veel overstrekken. Herken je dit een of meerdere gedragingen bij je kind? Neem dan gerust contact met me op om te overleggen.

Wanneer is opvoedondersteuning geschikt?

In principe zitten er geen risico’s aan EMDR. Het is niet schadelijk en kan niet fout gaan. Wel wordt er een proces in gang gezet, waardoor een terugval kan plaatsvinden. Dit betekent dat het probleemgedrag tijdelijk erger kan worden, in plaats van verminderen.

Dit hoort erbij en het belangrijkste is dat dit er mag zijn. In de sessies bespreek ik met jullie hoe dit eruit kan zien en hoe je dit als ouders op kan vangen.

FAQ's

Veelgestelde vragen

Wat betekent EMDR?
Wat is het doel van EMDR?
Vanaf welke leeftijd kan EMDR?
Hoe weet ik of mijn kind een trauma heeft?
Wat kost een traject?
Hoe lang duurt een traject?
Kan het traject ook online plaatsvinden?
Wordt een traject vergoed?