Baby (0-2 jaar)

De hechting met je baby is een proces dat al begint op het moment dat je zwanger wordt of zelfs al daarvoor: de keuze om zwanger te willen worden. Of in geval van adoptie: als je een aanmelding doet om dit proces in te gaan. De eerste hechting wordt al bepaald door het wel of niet bewuste/geplande zwangerschap, wel of geen wens voor een kindje en wel of geen biologisch kind.

Tijdens de zwangerschap begeeft je baby in de baarmoeder zich in een warme, natte omgeving, waarin hij zich vrij kan bewegen en voedsel automatisch geregeld wordt. Hier wordt hij  uitgehaald door een fysiek zware bevalling, die ook voor baby’s traumatisch kan verlopen. Vervolgens komt hij in een koude omgeving terecht, waarin hij kleren aan krijgt, te maken krijgt met honger en de nabijheid van mama niet zo vanzelfsprekend meer is. Deze overgang heeft een grote impact op je baby; wij als ouders willen het hem daarom zo aangenaam mogelijk maken.

Echter als ouder staat je wereld ook op zijn kop; een klein hummeltje die volledig van jou afhankelijk is, die niet uit kan leggen wat hij/zij nodig heeft. Waar je als moeder je kindje voelde bewegen in de baarmoeder, heb je nu de onzekerheid of je baby wel goed drinkt en/of adem haalt. Daarnaast heb je als moeder ook te maken met je herstelperiode en het weer terug vinden van jezelf; je leven staat immers een behoorlijke tijd in het teken van je baby.

Deze eerste fase heeft zowel voor baby’s als voor ouders veel impact. Iedere ouder is zoekende en vind het lastig om niet goed te weten wat je kindje nodig heeft. Heb je hier moeite mee, of heeft je baby moeilijkheden (een huilbaby)? Vind je het lastig om direct van je kind te houden? Ben je erg onzeker over het ouderschap? Aarzel dan niet om hulp te vragen, je hoeft het echt niet alleen te doen. Iedere ouder worstelt met dezelfde thema’s, je hoeft je hier niet voor te schamen.

Werkwijze

Om te beginnen hebben we een uitgebreid intakegesprek waarin ik graag hoor wie jullie zijn en welke moeilijkheden jullie ervaren. Samen zullen we dan kijken wat wenselijk is en hoe we het traject vorm zullen geven. Dit zal ik vervolgens in een behandelplan vastleggen.

Wat voor hulp kun je bieden?

Samen met jou/jullie ga ik onderzoeken wat er aan de hand is. Waar staan jullie op dit moment en wat zijn de dingen waar jullie moeilijkheden bij ervaren? Ik wil graag een zo goed mogelijk beeld van hoe het met jullie gaat en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn voor de problemen die jullie ervaren.

Van daaruit kan ik praktische tips en handvatten geven, aangepast op jullie situatie. Hierbij zet ik in overleg met jullie gerichte behandelmethoden in. Denk hierbij aan babymassage om wat rust bij je baby te brengen, of inzet op hechting. Niet alleen behandeling gericht op je baby is aan de orde, maar ook voor jullie zelf. Hoe zit je er zelf bij? Wat kan ik voor jou als ouders doen? Samen bekijken we wat de effecten hiervan zijn en passen we aan waar nodig.

Hoe oud moet mijn kindje zijn om ons aan te mogen melden?

Er is geen leeftijdsgrens. Zelfs al in de zwangerschap, of vóór de zwangerschap kun je al bij mij terecht met je vragen!

Veelgestelde vragen

Wat is hechting?
Is hechting altijd met de biologische ouder?
Mijn baby huilt veel, wat nu?
Is het normaal dat ik mijn kind niet leuk vind?