Ouders

Ouder zijn is het moeilijkste beroep dat je kunt hebben. Op het moment dat je ouder wordt krijg je er een belangrijke rol bij. Naast jezelf, werknemer, vriend/vriendin, kind en partner ben je ook ouder. Een rol die vaak meteen op nummer 1 staat en alle energie vraagt. Een groot risico om die andere rollen te vergeten, waarbij we vaak juist de rol van jezelf vergeten. Deze rol is echter van cruciaal belang om jouw andere rollen goed te vervullen, óók die als ouder.

Als je zelf niet goed in je vel zit, of overvraagt wordt, veel stress hebt of wat er dan ook speelt, zul je merken dat je ook niet als ouder tot je recht komt. Worstel je hiermee? Neem gerust contact met me op.

Ouderschap gaat niet vanzelf. Ouderschap is hard werken. Je kind vraagt in iedere fase van zijn leven weer iets anders van je. Het is zoeken naar wat voor jouw kind werkt, maar ook naar wat voor jou werkt! Wat neem je mee uit je eigen opvoeding, wat wil je juist niet meenemen vanuit je eigen opvoeding? Welke rol spelen opa/oma? Wat zijn belangrijke regels en grenzen die je je kind mee wil geven? Liggen jij en je partner daarin op één lijn of zijn er veel discussies over de opvoeding? Dit zijn allemaal thema’s waar je niet zelf mee rond hoeft te blijven lopen. Het kan fijn zijn hier met iemand over te praten, iemand die je hierin begeleiding kan bieden die ook bij jou past.

Werkwijze

Om te beginnen hebben we een uitgebreid intakegesprek waarin ik graag hoor wie je bent en waar je mee worstelt. Samen zullen we dan kijken wat wenselijk is en hoe we het traject vorm zullen geven. Dit zal ik vervolgens in een behandelplan vastleggen, wat we samen vorm geven.

In mijn behandeling maak ik gebruik van verschillende methoden en invalshoeken, zowel vanuit de wetenschappelijke hoek als de alternatieve geneeswijzen. Mijn aanpak kun je daarom holistisch noemen. Ik zal kijken naar wat bij jou past en wat je wensen zijn. Tevens ben ik ook iemand die je wel uit zal dagen, de vinger op de zere plek durft te leggen en je soms uit je comfort zone probeert te halen. Want alleen dan kunnen patronen doorbroken worden.

Wat voor hulp kun je bieden?

Samen met jou/jullie ga ik onderzoeken wat er aan de hand is. Waar sta je op dit moment en wat zijn de dingen waar je mee worstelt? Ik wil graag een zo goed mogelijk beeld van wie jij bent. Hierbij horen niet alleen je klachten, maar ook de dingen waar je goed in bent. Ook heb ik aandacht voor al jouw andere rollen dan de ouder en jezelf.

Van daaruit stellen we samen een behandelplan op en bekijken we wat nodig is. Is er sprake van nog overwerkte gebeurtenissen waar je nog last van ervaart? Dan zullen we samen kijken of EMDR aan de orde is. Tevens kan ik ook massage en mindfulness gericht inzetten, om wat meer rust te creëren of om jou je lichaam weer te laten voelen. Door middel van cognitieve therapie gaan we aan de slag hoe je beter kunt leren communiceren. Aan de hand van Ayurveda bekijken we samen hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen. Dit alles binnen jouw huidige bestaande leven, ik zal je niet vragen rigoureuze veranderingen door te voeren als dat niet passend is.

Psychosociale zorg voor volwassenen valt onder de zorgverzekering. Vaak heb je hiervoor een aanvullende verzekering voor nodig. Check dus of je zorgverzekering dit dekt. Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars. Ik ben wel aangesloten bij de NVPA; de beroepsvereniging.

Veelgestelde vragen